tirsdag den 26. april 2022

Cremet grøntsags-sauce med peanut-butter med Geelrijs

Skøn sauce til den dejligste risret. 

Saucen er min egen opskrift. 

Den skønne risret der er Sydafrikansk/Hollandsk er der fundet inspiration til i en spændende kogebog jeg har fundet i den lokale genbrugsbutik´.

Hurra for genbrug og for spændende og brugbare fund!



Saucen er fyldt med gode grøntsager og krydret med skønne krydderurter fra haven, og så er den gjort cremet og lækker med både tomatpure', Peanut-butter og sødmælk.


Den kan helt sikkert anbefales, og så er den lækker som tilbehør til en stegt kotelet eller stegt kylling.


Til saucen og til 2-3 personer skal du bruge:

1 stor rød peberfrugt

1 rødløg

1 stor gulerod

2 stilke Rosmarin

3 stilke Timian

1 dåse tomat-pure' ( 140 g.)

2 x vand i den tomme dåse

1 okse-boullion-terning

1/4 tsk. chili-kerner

2 store spsk. Peanut-butter

1,5 dl. sødmælk

Salt og Peber



Sådan gør du:

Skyl peberfrugten og skær den i fine snitter.

Skræl rødløget og skær det i fine snitter.

Varm olie op i en wok-pande.

Svits peberfrugt og rødløg i olien. Rør godt rundt så de ikke brænder på. Skru lidt ned for varmen.

Skræl guleroden og skær den i fine flager.




Tilsæt gulerods-flagerne i wokpanden og steg det hele godt imens der røres.

Tilsæt 1 dåse tomat-pure' og rør det hele godt rundt i wok-panden. Svits og rør rundt, så alt bliver godt blandet imens der svites ved middelhøj varme.

Rør rundt og svits til blandingen bliver samlet. Det tager ca. 5 min.

Fyld da den tomme dåse helt med vand og hæld i retten. Rør rundt, så alt bliver godt fordelt, og gentag igen processen. Skeu lidt ned for varmen, og rør blandingen glat.

Findel og tilsæt 1 bouillon-terning og rør rundt i saucen.

Chili tilsættes. Bladene fra timian-stilken nippes fra stilken direkte ned i saucen.

Bladene fra rosmarin-stilkene nippes fra stilken og finhakkes. Tilsættes derefter i saucen.

Saucen røres rundt så alt bliver godt fordelt.

Tilsæt Peanut-butter og rør saucen glat.

Tilsæt lidt efter lidt sødmælk, og rør saucen blød og cremet.

Smag til med friskkværnet salt og peber.



Spis den skønne sauce til den lækre ris-ret Geelrijs. 

Opskriften er fundet i bogen 'De bedste opskrifter fra Sydafrika' produceret af NGV.

Se mere om bogen HER

Til 4 personer skal du bruge:

225g. langkornet ris

1 stang kanel

1 spsk. gurkemeje

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

125 g. rosiner

75 g. brunt rørsukker ( jeg brugte brun farin )

25 g. smør.


Sådan gør du:

Kom risen i en gryde med den dobbelte mængde vand. Tilsæt kanelstangen sammen med gurkemeje, samt og sukker. Lad det hele koge op og lad det simre i ca. 12 min.

Skyl rosinerne i varmt vand, lad dem dryppe af og tilsæt dem ligeledes. Lad det hele koge videre i ca. 10 min. til risen er mør og vandet opsuget.

Fjern kanelstangen og rør det brune rørsukker i. Læg smørret i flager på risen og bland det i med en gaffel.


Spis hele herligheden med et godt stykke stegt kød til.


Velbekomme!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar