Mælkebøtte-sirup
top of page

Mælkebøtte-sirup

Alle de skønne små gule og fine forårsbebudere; Mælkebøtterne kan bruges til noget rigtig skønt. Nemlig Mælkebøtte-sirup.



Det er en enkel, billig og rigtig god oplevelse at tilberede siruppen, og så smager den helt skønt.

Det er en fornøjelse, at gå ud på opdagelse en solrig forårsdag og finde Mælkebøtter med de fineste og største blomster-hoveder og plukke dem.



Tag en skål med ud på turen, og fyld den.


Jeg plukkede 60 Mælkebøtter, så der var nok hvis nogle af dem ikke var gode nok.


Du skal bruge:


1 stort glas med låg eller 2-3 små. En glasflaske med låg kan også bruges.

Flydende Atamon.


50-55 mælkebøtte-blomster

1 Citron

1 Liter vand

500 g. kvarte, grønne æbler u. kernehus


Ca. 675 g. Rørsukker


Sådan gør du:


Når du plukker Mælkebøtterne skal blomsten rystes fri for små-dyr.

Læg dem i din skål og glæd dig over indsamlingen.


Find en mellemstor gryde frem, og nip eller træk alle de gule kronblade af direkte ned i gryden.

Hold øje med urenheder undervejs, og ryst evt. blomsten inden du nipper kronbladende af, for at sikre dig at de små dyr er rystet væk.

Sørg for, at undgå, at de grønne blade kommer med i gryden, da de giver en bitter smag.



Tilsæt 1 liter vand i gryden.

Skær citronen over og pres hver halvdel i en citrus-presser. Hæld citron-saften i gryden.

Skær æblerne i kvarte og fjern kernehuset. Del evt. æble-kvarterne over en ekstra gang.

Hæld æblerne i gryden.

Lad det hele koge op og sænk så varmen til medium varme. Lad det simre max. 1/2 time til æblerne er blevet møre.

Rør rundt indimellem.


Når blandingen er klar, tages en stor skål og en si frem.

Læg sien over skålen og hæld indholdet fra gryden over sien lidt af gangen.

Pres det hele sammen i sigten så mest muligt saft kommer igennem sigten.



Når det hele er sigtet, vejes saften af.

Mit saft kom på en vægt af 675 g., og der skal tilsvarende mængde sukker koges ind i saften.

Hæld saften tilbage i den rengjorte gryde, og vej tilsvarende mængde sukker af.

Tilsæt sukker til saften, kog saften op og rør rundt. Lad saften koge ind stille og roligt, til den tykner.

Lad det småsimre ved medium varme mens der ofte røres rundt, i max. 20-30 min.


Rengør imens glas eller flasker, både med opvask og evt. skoldning med kogende vand

( hvis glasset kan tåle det ) samt skylning med flydende Atamon.

En god måde, at skylle et glas med Atamon på er, at hælde en smule i bunden af glasset/flasken, lukke låget godt til og så dreje glasset/flasken rundt så Atamon'en rammer alle sider samt låget på indersiden.

Hæld derefter alt Atamon ud, og gerne anden gang også da der kan være en smule tilbage.


Hvis man er i tvivl om, at siruppen er færdig efter ca. 20 min., kan man tage et par skefulde sirup på en lille underkop og sætte på frost i 10 min. Derefter kan det færdige resultat af siruppen ses.


Hæld siruppen på det/de rene glas eller flasker og luk hurtigt låget til.

Sæt på køl og lad siruppen stå og køle helt af til næste dag, inden den spises.



Den får en skøn smag og konsistens, og kan bruges til bla. at blande i Youghurt, til topping på pandekager, is samt til lækkert tilbehør til ostebordet.




God fornøjelse!



134 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page